Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна

Тя благодари на първите дами на света, че са спасили част от децата на страната
22 мар 2022 19:30, Нели Христова
134
Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна
Снимка: БГНЕС

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски благодари на първата дама на Франция Брижит Макрон и съпругите на други лидери за това, че са помогнали болните деца на Украйна да бъдат в безопасност. Тя отдаде почит на европейците, които настаняват и помагат на украинските бежанци, заявявайки, че заслужават Нобелова награда за мир.

В писмо до вестник Le Parisien, 44-годишната Олена Зеленска пише, че когато Русия започва да атакува Украйна, тя отправя призив за подкрепата към първите дами на света. Брижит Макрон е една от първите, които отговорят на този призив, а връзката им е била "топла и приятелска".

"Апелът ми беше чут", казва Зеленска. "Искам да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора, дават им домове, хранят ги, насърчават ги… като нас, вие не бяхте подготвени да имате толкова много травмирани хора във вашата страна. Но начинът, по който реагирахте, струва колективна Нобелова награда за мир. Украинците са прекрасни хора и са много благодарни. Нашите деца никога няма да забравят какво сте направили за нас.”

Тя също така говори за възхищението си от смелостта на съпруга си.

"Възхищавам ли се на този човек? Всеки ден. Изненадан ли съм? Не. Владимир винаги е бил такъв: решителен и спокоен. Във време на война всички украинци и целият свят ясно са видели принципите, които той държи и са усетили силата в него. Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна."

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, Зеленска написа в Instagram: "Няма да се паникьосвам или да плача. Ще бъда спокойна и уверена." Тя признава, че оттогава това е станало невъзможно.

"Плача, когато видя жертвите, мъртвите деца, семействата застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Не мога да го спра. Но няма паника. Паниката идва, когато не знаете какво да правите. Аз знам много добре какво трябва да направим и украинският народ също знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.

Тя каза, че обаждането на членове на семейството, за да се провери дали са още живи, е "ежедневен ритуал" за украинците.

"Проверявате съобщенията си, ако са маркирани като прочетени, все още има надежда, че все още имат някаква мрежова връзка и са все още живи, а това вече е невероятно щастлива новина по време на война", обяснява тя. "Ужасяващо е да се четат публикации в социалните мрежи, където украинците търсят напразно членове на семейството си, които са изчезнали. Нуждаем се от истински безопасни хуманитарни коридори, които не са насочени към минохвъргачки, където възрастните хора не умират от сърдечни удари и в които се убиват цели семейства."

Зеленска работи с Брижит Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, която е омъжена за полския президент, за евакуация на болни украински деца, особено тези, които се нуждаят от животоспасяващо лечение за рак.

"Тези "конвои на живота" са безпрецедентни. Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват деца с рак в бомбоубежища, веднага потърсихме решение. Някои деца ще останат в Полша, други ще бъдат изпратени във Франция, Италия, Германия, Съединените щати и Канада. Щастлива съм, че бях полезена в този процес. По-специално съм щастлива, че със съгласието на г-жа Макрон можем да изпратим нашите малки пациенти във Франция", пише Зеленска.

Le Parisien казва, че Зеленска все още е в Киев, но на неопределено място за да се гарантира собствената й безопасност, тъй като е идентифицирана като основна цел на руснаците след съпруга си.

Попитана каква е ролята на жените във войната, тя отговаря: "Нашата съпротива, като бъдеща победа, придоби особено женствено лице. Жените се бият в армията, записани са в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставка, храна... раждат в приюти, спасяват децата си и гледат чужди деца, поддържат икономиката, отиват в чужбина да търсят помощ. Други просто си вършат работата, в болници, аптеки, магазини, транспорт, обществени услуги... за да продължи животът."

Зеленска признава, че "няма какво да каже" на руснаците, които подкрепят атаката на Владимир Путин срещу страната й, но искаха да изпрати послание до майките на руските войници.

"Вашите синове убиват украински цивилни; жени, деца, цели семейства. Те са дошли тук за това и системно изпълняват заповедите на своите началници. Те не са дошли за "специална операция". Те са дошли да изтребят хората. Тук загиват руски войници, прокълнати от други майки. Путин ви обеща компенсация за смъртта им. Не знам каква компенсация може да замени дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
4
 
! Отговори
Кукла на конци преди 2 години
Гледам кукла си ти .... За чужди интереси заложи народа си. Къде е Украйна къде е САЩ. Когато пуснеш врага на съседа си в твоя двор какво би направил той? Каквото почукало такова се обадило. Зеленски -зелен
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън. Избраха го с обещания за мир, добута го до война. Войната не я приключи още в началото, а се води по интереса на САЩ. Не разбрахме къде точно Зе защитава украинския интерес, освен пред камерите. Той като комик това даже правеше по-добре.
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя ли е геронтофил като Макрон? Ква е тая баба, дето държи за ръчичка. Те затова се подкрепят двамцата.
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кое е в полза на Украйна, ве Оленче? Какво имахте и какво загубихте? Просто мрът хора, но ти си далече и не ги разбиряш тия тънкости.
93
0
 
6
 
! Отговори
без пропаганда ли преди 2 години
Ето ги новите ни икони. Умни и красиви. Смели и демократични. Хуманни и ренесансови.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата точно така трябва да благословим дори враговете си. Така пише в дебелите книги.
91
3
 
21
 
! Отговори
Четете историята преди 2 години
Душо златна украинска, благодари на господ/аллах, че Сталин го няма. Щеше да видиш за дни що е денацификация и Гулаг. Украинските фашаги са ги бесили по телеграфните стълбове.
90
1
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
В ДНР и ЛНР също живеят деца,госпожи "първи дами"!
89
5
 
29
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Махайте тази нагла наци-двойка от новините. Само не разбрах, кой убиваше години наред децата на Донбас, отвратител'ни нацис'ти. Нали мъжът ти командваше азовци, айдаровци и цялата ви мръс'на пап'лач от убийци. И вашият Фахредин, който се изцепи по вашата телевизия, че по примера на Адолф Айхман лично ще убива руски деца, защото като пораснат, ще родят и те деца, които ще отмъщават. Ще ми говори тази за деца...
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Зеленски отмени закона, реабилитиращ Бандера и УПА извършили избиването на 100 хил. евреи и организирали избиването на мирни хора във Волин, веднага ще го подкрепя, хващам автомата и отивам в Украйна да го пазя от националистите. Ама на, не ще и се обяснява непрекъснато как са го нападнали
87
3
 
6
 
! Отговори
ислямски нерез преди 2 години
На тези дъщеря им да ми падне, че и разкъсам гъзерите!
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
олена мъжит ти остави много жени красиви младди вдовици време и на теб да останеш вдовица клоуна на народен съд в донбас
85
3
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Аз трябва да бъда в политиката, но не ми личи , че съм за в политиката. Много ви моля запознайте се с мен, за да разберете какъв човек съм всъщност !
84
4
 
22
 
! Отговори
Зельо хирото преди 2 години
Цар Борис с цената на всичко е пазил да няма войска на фронта. Подписал договор с Германия под натиск. А Зельо си избива народа и бил герой. Замислете се какъв цар сме имали, взел поука от баща си. Който не ни е жалил като Зельо. Не ми хвалете водачи които избиват безжалостно народа си. Дори не обявил война на Русия. Защо ли?
83
2
 
20
 
! Отговори
открийте 10 прилики преди 2 години
Плевньо= Зеленьо , 1:1.
82
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, слава на Украйна и България, смърт за агресорите.
81
5
 
14
 
! Отговори
Ко преди 2 години
никога... в интерес на САЩ.
80
23
 
5
 
! Отговори
Нина преди 2 години
Прекрасна двойка.Бъдете живи и здрави цялото семейство! Господ да ви пази от злото!
79
3
 
2
 
! Отговори
Бебчо от Варна преди 2 години
Аз трябва да бъда в политиката, но не ми личи , че съм за в политиката.Запознайте се с мен, за да разберете какъв човек съм всъщност !
78
4
 
18
 
! Отговори
И преди 2 години
Цял свят чака, да излезе тоя лалугер нейния.